Борщівський НВК
"Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст. №3 - гімназія ім.Романа Андріяшика"
Понеділок, 29.04.2024, 15:06

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Форма входу

Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Освітній портал
Головна » 2016 » Листопад » 17 » З рідним словом ми – український народ
08:56
З рідним словом ми – український народ

Ми – українці. Живемо у вільній і незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу. Традиційно, до Дня української писемності та мови, в Борщівському НВК проводяться цікаві заходи.

За багато років існування цього свята у навчальному закладі з’явилися певні традиції. Наприклад, щорічно 9 листопада для учнів початкових та старших класів проводиться І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені славетного мецената Петра Яцика. За правилами, переможцем конкурсу є той, хто набрав найбільшу кількість балів у своїй віковій категорії. Серед третьокласників перемогу святкувала Стахів Ольга (3-Б клас), другою була Гродзік Ольга (3-Б клас), ІІІ місце посіли Белюх Красуня (3-А клас) та Руданська Юлія (3-Б клас). Владика Ігор (4-Б клас) був найкращим серед учнів 4-х класів. Друге місце – у Гроховської Ілони (4-А клас), третє посіли Пасіка Анастасі (4-В клас) та Побер Тетяна (4-А клас).

Серед старшокласників кращими стали Юрцаба Оксана (5-А клас), Герега Софія (6-А клас), Михальська Анастасія (7-А клас), Осадчук Юлія (8-А клас), Матушак Софія (9-А клас), Герега Анастасія (10 клас), Ставрук Ольга (11 клас).

У цей день вшановується пам’ять Нестора-літописця, бо  вважається, що саме з нього почалася писемна українська мова. Щоб перевірити, як добре учні знають рідну мову, вони пишуть диктант національної єдності. Традиційними стали виставки плакатів та малюнків, інформаційні хвилинки тощо.

У рамках тижня української мови було проведено різної форми заходи, а саме: ігрову перерву для другокласників «В інтелектуальному казино», інтелектуальну гру «Слабка ланка» для учнів 3-іх класів, інтерактивну гру «Найрозумніший» для учнів 4-их класів, конкурсно-розважальну програму «У джерелах слова – душі криниця, а рідна мова, як чарівниця» для восьмикласників. Вони ознайомили учнів з історією виникнення української писемності та мови; довели, що рідна мова – це духовна святиня; сприяли розвитку у дітей почуття національної гідності, а також  вихованню  любові до національних традицій, народної мудрості, до краси і гармонії рідного слова.

Грамотами за перемогу нагороджені Бородін Богдан (2-Б клас), Сірук Олександр (3-Б клас), Дутчак Вероніка (4-Б клас), команда «Діти України» (8-А клас); за ІІ місце Чугайовський Максим (2-А клас), Ангеловський Андрій (3-Б клас), Владика Ігор (4-Б клас), команда 8-Б класу; за ІІІ місце Чернова Дар’я (2-Б клас), Жарий Арсен (3-А клас), Шпак Святослав (4-Б клас), команда 8-В клас.

Ліна Костенко казала: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Аби наш народ все ж не втратив найголовніший засіб спілкування, школярі радять про нього частіше згадувати та плекати, і не лише у святкові дні.

Переглядів: 545 | Додав: Oksana2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz