Борщівський НВК
"Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст. №3 - гімназія ім.Романа Андріяшика"
Неділя, 05.05.2024, 15:13

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Форма входу

Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Освітній портал
Головна » 2017 » Травень » 9 » ВІРТУАЛЬНА ПОДОРОЖ "МІЙ БОРЩІВСЬКИЙ КРАЙ"
23:36
ВІРТУАЛЬНА ПОДОРОЖ "МІЙ БОРЩІВСЬКИЙ КРАЙ"

28 квітня 2017 року учні 4-б класу разом з класним керівником Дубиняк І.В. побували у віртуальній подорожі «Мій Борщівський край». Борщівщина більше тяготіє до сусідніх Поділля і Буковини ніж до Галичини. Тут власне найбільше різних замків, величний Дністер і чудова мальовнича природа з численними пагорбами і печерами. А які талановиті люди…

Захід розпочався віршем вчительки нашого НВК, поетеси Наталії Гречки. Далі діти декламували твори Ганни-Костів Гуски, Лесі Любарської, виконували пісні Григорія Гоцка на слова Ярослава Злонкевича та Л.Любарської про наше місто.

На екрані слайд за слайдом поставали визначні місця нашого краю. Дністровський каньйон, поряд з яким посічена місцевість породила безліч різноманітних печер. Найвідомішими з них є Оптимістична і Кришталева. Поряд з останньою у селі Кривче, збереглися вежі місцевого замку.

Вже практично на кордоні з Хмельниччиною на правому березі Збруча гордо височіють замки у Скалі-Подільській і Кудринцях.

Самотні руїни замкових веж біля села Висічка, що височіють на плато високої гори, нагадують про далекі героїчні часи Середньовіччя. Фортеця з чотирма кутовими вежами з`явилася в кінці 17 століття. Незабаром після завершення будівництва її захопили турки. А через півтора століття замкові споруди практично припинили своє існування.

У 1672 році пав Кам’янець – східний форпост Речі Посполитої. За ганебним для поляків Бучацьким миром Поділля перейшло під владу Оттоманської Порти. Думка відвоювати Кам’янець у турків не покидала поляків з самого початку окупації. Вже наступного року з’являється ідея побудувати в найвіддаленішому південно-східному кутку Речі Посполитої фортецю. Вона отримана назву «Окопи Святої Трійці», або «блокада Кам’янця».

Що одна легенда розповідає про корчму, яка у давні часи стояла біля впадіння Збруча у Дністер, і «півня, що на три держави піяв». Сьогодні місце злиття Збруча і Дністра є кордоном трьох областей України: Тернопільської, Хмельницької і Чернівецької. А знаменитого півня відновили у 2002 році.

Іванна Володимирівна у ході заходу демонструє кращі зразки унікальної чорної борщівської вишиванки, народного костюма, декоративно-ужиткового мистецтва. Гостя Марія Стецько розповідає багато цікавого про ткацтво і свою найдовшу крайку – рекорд України.

Велика вдячність батьківському комітету, який уже четвертий рік допомагає у навчанні і вихованні своїх дітей. Жодне свято не відбувається без них.

Виховання – це насамперед пошук і вирощування усіх паростків прекрасного, що є в дитині. Саме у вихованців 4-б класу під час такого цікавого і пізнавального заходу їх відкрилось багато.

 

Переглядів: 473 | Додав: Oksana2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz