Борщівський НВК
"Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст. №3 - гімназія ім.Романа Андріяшика"
Субота, 27.04.2024, 22:39

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Форма входу

Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Освітній портал
Головна » 2016 » Березень » 8 » Урок патріотизму - ціною життя
18:10
Урок патріотизму - ціною життя

Щодня, ідучи  на навчання, наші діти, учні Борщівського НВК «ЗНЗ І-ІІІст.№3-гімназія імені Романа Андріяшика», бачать на стіні навчального закладу  меморіальну дошку, на якій написано: «В цій школі, колишній гімназії, навчалися учні, які в лютому 1941 року були заарештовані НКВД та ув’язнені в Чортківській та Уманській в’язницях».  Саме 22 лютого 22   колишніх наших гімназистів, учнів 8 – 10 класів, по одному викликали в кабінет директора Максима Трохимовича Марунчака, де на них вже чекав енкаведист Дмитрук з міліцією. Всі вони були арештовані і вже ніколи не повернулися ні до школи, ні додому. У супроводі конвою їх було відправлено до Чорткова. Частину із них по-звірячому закатували там  таки, в Чортківській тюрмі, а частину ще навіть не засуджених погнали пішки разом з іншими в’язнями (приблизно 1000 осіб) до Уманської тюрми. Там їх закатували  20 липня 1941 року .

У лютому 2013 року в історії України з’явилася нова сторінка, щедро полита молодою кров’ю. Цього разу вже Небесна Сотня своїм життям  черговий раз викупили свободу для мільйонів українців. Свободу, за яку сьогодні віддають життя воїни АТО, бережуть волонтери та дорожить кожен свідомий українець, починаючи зі шкільної парти.

Ми пам’ятаємо всіх і вдячні кожному, хто поклав своє життя на вівтар визволення української нації.

Відновлення та збереження  історичної пам'яті, особливо сьогодні,  відіграє ключову роль у вихованні патріотичного духу підростаючого покоління.

 З метою вшановування пам’яті невинно убитих 22 лютого у Борщівському  НВК відбувся ряд виховних заходів. Розпочався день урочистим виконанням Державного Гімну, спільною молитвою та покладанням квітів до меморіальної дошки гімназистів. Заступник директора з виховної роботи Гречка Наталя Ярославівна та педагог-організатор Ірина Василівна Чернова разом з учнями 11 класів підготувала та провела інформаційні хвилини «Нескорені духом» для учнів НВК. Парох Борщівського храму Успіння Пречистої Діви Марії о. Богдан Боднар відслужив у храмі поминальну службу, у якій взяли участь учні 7-8класів, педагогічний колектив, директор НВК Іван Васильович Крохмалюк, начальник Борщівського відділу освіти Ростислав Мілентійович Красовський,  батьки та  працівники музею. Усіх присутніх об’єднала молитва, діти тримали портрети закатованих гімназистів, запалили свічки та лампадки.

Цьогож дня учні НВК відвідали краєзнавчий музей. Старший науковий працівник Наталія Іляріївна Николин провела для дітей цікаву екскурсію біля тематичної виставки «Пам’ятаємо», організованої до річниці Уманської трагедії. Наталія Іларіївна розповіла дітям про змову двох диктатур і початок політичних репресій на землях Західної України, арешти на Борщівщині в лютому 1941 року, Уманську трагедію, де було розстріляно 767 в’язнів Чортківської тюрми, серед яких було 137 мешканців Борщівщини. Екскурсовод також  продемонструвала та проаналізувала карту концтаборів СРСР, в яких відбували покарання і наші земляки та провела тематичну екскурсію  в розділі експозиції, присвяченої Небесній Сотні та подіям Революції Гідності 2013-2014років. Особливо вразили учнів особисті речі та світлини учасників Євромайдану. Цікавою та повчальною також була розповідь голови РО Спілки дітей політв’язнів і репресованих Галини Свідінської, яка презентувала учням книги відповідної тематики: «Малолітні політв’язні Тернопільщини» (упорядник Ігор Олещук), «Українська гололгофа. Уманський розстріл 1941» (автор Нестор Мизак) та «Така моя доля: з побаченого, почутого, пережитого» ( автор Софія Саган). Усе почуте та побачене під час екскурсії справило на дітей незабутнє враження.

Цього ж дня  бібліотекар Галина Михацлівна Дозірців організувала в навчальному закладі тематичну виставку «Їх було 22», вчитель історії Роман Іванович Лижник провів тематичні уроки «Вони боролися за Україну…». Класоводи та класні керівники провели з дітьми виховні бесіди, години спілкування, літературні читання, уроки мужності…

Директор НВК Іван Васильович Крохмалюк подякував духовному наставнику Богдану Боднару, працівникам музею, вчителям,  педагогам-організаторам, учням за активну позицію та висловив сподівання, що пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Переглядів: 801 | Додав: Oksana2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz