Борщівський НВК
"Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст. №3 - гімназія ім.Романа Андріяшика"
Вівторок, 07.05.2024, 02:33

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Форма входу

Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Освітній портал
Головна » 2015 » Листопад » 28 » Тиждень української мови
19:19
Тиждень української мови

Уже традиційно у перші тижні листопада в нашому НВК урочисто проходить Тиждень української мови, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада. За багато років існування цього свята у навчальному закладі з’явилися певні традиції. Наприклад, щорічно у перший тиждень  листопада для учнів початкових та старших класів проводиться І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені славетного мецената Петра Яцика. Вшановується пам’ять Нестора-літописця, бо  вважається, що саме з нього почалася писемна українська мова. Щоб перевірити, як добре вони знають рідну мову, учні НВК беруть участь у написанні  Всеукраїнського диктанту національної єдності, у конкурсі на кращий зошит з української мови.  Традиційними стали виставки  малюнків, інформаційні хвилинки тощо.

Цього року програма тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

Учителі початкових класів не тільки бездоганно підготувалися до Тижня, але й проявили творчу ініціативу. 4 листопада пройшла загальношкільна лінійка, яку підготували учні 1-Б класу (класовод Гура О.Б.). Голова методичного об’єднання вчителів початкових класів Дубиняк І.В. урочисто оголосила про відкриття Тижня української мови, ознайомила з основними заходами, закликала брати активну участь як учнів, так і вчителів. А також розповіла про заснування Дня української писемності та мови, якому й присвячено проведення предметного тижня з української мови.

Звичайно, було сказано й про заохочування у вигляді гарних оцінок та грамот найактивнішим, найсумліннішим та переможцям, адже будь який захід у НВК є частиною навчального процесу.

Спільно зі шкільною бібліотекою вчителі підготували виставку найбільш актуальної літератури про українську словесність «О мово моя, як спів солов'я». З неї можна було дізнатись про видатних учених-філологів (любителів слова), ознайомитися з кращими роботами учнів НВК на мовну тематику, розглянути і навіть погортати найбільший і найновіший «Орфографічний словник української мови».

У кожному класі проведено години спілкування «Мови чарівної голос» під час яких діти говорили, що українська мова є найціннішим скарбом нашої нації, вона може втішити серце, загоїти душевні рани, недарма її називають солов’їною. «Любіть Україну  і мову її солов’їну» - під таким гаслом відбулася виставка малюнків, у якій активну участь взяли учні 4-х класів (класоводи Пакуляк О.Б., Яворська Л.І., Жара Т.Б.)

Класоводи 2-х класів, Герасимів Н.Я.,Стахів І.О., паровели конкурс-гру «Казкові ерудити». Учні із захопленням відгадували назви казок та їх героїв.

У третій день Тижня педагогом-організатором Кондрат Г.О.  проведено інтелектуальні ігри «Слабка ланка» (3 клас), «Найрозумніший» (4). Коротенька прелюдія: вступне слово, умови змагання та його особливості, представлення журі, а далі – запекла боротьба…

Перемогу святкували Пентюк Анна (3-А клас), Ковбель Христина (4-Б), що засвідчило про краще володіння ними скарбами рідної мови. Захід був дійсно пізнавальним, веселим, незвичним, учням сподобалось, а це головне.

При проведенні конкурсу знавців фразеологізмів, який підготувала вчитель Дубиняк І.В., третьокласники із задоволенням підбирали влучне слово. У підсумку, всі були задоволені і з піднесеним настроєм.

Основним заходом Тижня стало свято «Рідна мова – диво калинове». Шкільну дошку прикрасили портрети класиків українського слова: Лесі Українки, Тараса Шевченка, Івана Франка, крилаті вислови. Класовод 3-А класу Фурман А.Р. розповіла учням про історію розвитку української мови з давніх часів й до наших днів, розкрила її роль серед східнослов’янських мов, розповіла про перші українські  словники. Учні виразно декламували вірші, зачарували своїми дзвінкими голосами, виконуючи пісні про рідну мову. Закінчилося свято «Молитвою до мови». Бережімо, шануймо рідну мову, - цей невмирущий голос України.

У рамках закриття Тижня української писемності та мови на черговій лінійці, яку підготували учні 1-А класу (класовод Шушко Л.Р.), відбулася й церемонія нагородження переможців різних конкурсів, змагань. Зі словами вдячності за участь, підтримку і розуміння до глядачів звернулась заступник директора з навчально-виховної роботи НВК Сорокотяга О.Й. Вона вручила Грамоти і Дипломи активним учасника та переможцям, наголосила на тому, що наш народ – єдиний, його мова – це велика основа для єдності всієї держави, єднання минулого і майбутнього покоління. Оксана Йосипівна  побажала усім любові, щастя, взаємного розуміння і допомоги, щоб жити за Словом, з якого почалася Україна, побажала всім утверджувати рідну мову та оберігати її.

Переглядів: 632 | Додав: Oksana2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz