Борщівський НВК
"Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст. №3 - гімназія ім.Романа Андріяшика"
Неділя, 05.05.2024, 19:58

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Форма входу

Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Освітній портал
Головна » 2016 » Квітень » 14 » Конкурс малюнків «Весна починається з Шевченка»
10:55
Конкурс малюнків «Весна починається з Шевченка»

     Безліч видатних імен подарувала світові Україна. Незгасною зорею уже майже два століття світить над  нашою країною  базсмертне ім'я Великого Кобзаря. І хоч минуло багато часу, народ пам'ятає, любить і шанує свого генія. 

     Творчiсть Шевченка-поета - не тiльки надбання духу українського народу, а й свiтове явище. Та не менш значна i вагома дiяльнiсть Шевченка-художника.  Як  не дивно, але саме хист до малярства звільнив майбутнього генія українського слова від кріпацтва. Тарас з раннього дитинства мав бажання малювати: спочатку допомагав сусідам розмальовувати хату, потім навчався у дячка малярству,  підлітком копіював панські картини.

   Якось, ще в дитинстві,  юний художник намалював п’яного дяка, за що був ним жорстоко покараний. «Цей перший деспот, на котрого я наткнувся в моєму житті,— писав Шевченко,— уселив у мене на все життя глибоку огиду і презирство до всякого насильства однієї людини над іншою».

    Господарі – кріпосники  узяли здібного парубка з собою до Петербурга. Одного разу він гуляв у парку та малював скульптури. Там його зустрів український художник Іван Сошенко, який познайомив Шевченка з видатними постатями того часу – поетом Василем Жуковським та художником Карлом Брюлловим. Майстри викупили Тараса з кріпацтва – у 1838 році він став вільним.    Того ж року молодий Шевченко вступив до Академії мистецтв, де стає учнем Брюллова.

   1838-1840 роки — час, коли Шевченко багато і плідно працював як художник і поет, випереджаючи академічну програму. Уже після першого року навчання в Академії — у травні 1839-го — Шевченко здобув срібну медаль другого ступеня за екзаменаційну роботу — рисунок з натури. Наступного року — знову срібна медаль: цього разу за складнішу композицію побутового характеру «Хлопчик-жебрак, що дає хліб собаці». 1841 року рада Академії присуджує 27-річному Шевченкові третю срібну медаль за акварель «Циганка-ворожка». Його дипломною роботою стає картина «Катерина» - на тему однієї з його славетних поем.

     Заслання до Казахстану на десять рокiв вирвало Кобзаря iз мистецького оточення, позбавило змоги плiдно працювати i як поету, i як художнику. Та, попри все, Шевченко працював i на засланнi, створивши глибоко правдивi твори. Найвідоміший з них – «Пожежа в степу» (1848). Твори,присвячені казахській темі, сповнені глибокого спiвчуття i симпатiї до цього народу. Ось чому казахський народ також вважає поета своїм нацiональним художником.

  Дуже відомими картинами поета є його автопортрети  1840 та 1857 років. Перший зображений на сьогочасній купюрі номіналом в 100 гривень, другий був на ста гривнях старого зразка.

    Значне місце у графічній спадщині Шевченка посідають портретні зображення, які він створював упродовж усього життя, увічнивши на папері багатьох своїх сучасників. Саме за графічні, а не за живописні твори Шевченкові було присуджено високе і почесне звання академіка Санкт-Петербурзької Академії мистецтв. Цей факт свідчить не лише про високий професійний рівень Шевченка як художника-графіка, а й про визнання вагомості його внеску в розвиток графічного мистецтва. Не менш промовистим є і той факт, що саме Шевченко вважається одним із родоначальників національного реалістичного мистецтва Казахстану, і митці цієї країни здебільшого посилаються саме на його графічні твори.

    До Другої свiтової вiйни у Харковi, на той час - столицi України, знаходилась Картинна галерея творiв Т. Г. Шевченка. На ній була представлена визначна серiя офортiв "Живописна Україна",  де яскраво змальована  тема  минулого, сучасного і вимріяного  щасливого  майбутнього. 

       У нашому НВК  щорічно проводяться урочистості з нагоди пам'яті Т.Г.Шевченка.  Цьогоріч  до  202 річниці  з Дня  народження Великого Кобзаря в НВК відбулася виставка дитячих  малюнків «Весна починається з Шевченка» . Головна мета конкурсу – сприяння національно-патріотичному вихованню школярів, розвиток творчих здібностей учнів, детальне знайомство та вивчення творів Т.Г.Шевченка. Виставка перетворилась на справжню скарбницю талантів. Були  представлені малюнки, які висвітлюють шевченківську тематику. Різноманітність дитячих малюнків стала доказом їх творчого обдарування.  

       Серед представлених робіт важко було обрати найкращі, тому що кожний малюнок створювався серцем і душею.  Журі у складі  Кубей С.П. та Чайківської Л.М.  визначили переможців.  У конкурсі малюнка «Весна починається з Шевченка» кращими стали роботи таких учнів НВК:

Гран – прі – учениця 4 – Б класу Ковбель Христина .

 1 місця – Гільтай Ірина (2 – Б клас), Стецюк Валентина (4 – А клас),  Андріяшик Ізабелла (2 – А клас) , Стрієк Яна ( 7 – А клас);                                   

2 місця: Осадчук Софія (2 – Б клас), Белюх Красуня (2 – А  клас), Чернега Соломія (3 – А клас), Гаврищук Ангеліна (3 – А клас), Кучма Максим ( 2 – А клас), Борис М. (4 – б клас), Зушман Д. (4 – Б клас), Цялковська Діана (7 – А клас), Малинник  Еліна (7 - А клас);     

3 місця: Чернова Дар’я (1 – Б клас), Стахів Ольга (2 – Б клас),  Стець Максим (3 – В клас), Тхорик Олеся (2 – А клас), Кормиш Соломія ( 4 – Б  клас), Скрицька Софія (2 – А клас), Горівчук Оксана (4 – Б клас),  Новацька Ірина (4 – Б клас), Монастирчук Н. (4 – Б клас),  Слободян Костянтин (7 – А клас).                                       

 

Переглядів: 819 | Додав: Oksana2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz