Борщівський НВК
"Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст. №3 - гімназія ім.Романа Андріяшика"
Субота, 04.05.2024, 06:52

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Форма входу

Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Освітній портал
Головна » 2015 » Грудень » 28 » АНДРІІВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ
16:51
АНДРІІВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ

«Ох, на наших вечорницях,

Хто сумний - розвеселиться!

Співи, танці, небелиці -

Гарні будуть вечорниці!!!»

З давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами і обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові, доброти до української спадщини повертається до витоків свого народу. Одним із свят, яке завжди відзначали наші батьки, діди, прадіди було велике зимове свято, особливо важливе для молоді – вечорниці – свято вареників,  дівочого сподівання, парубоцьких жартів.

 Традиційні українські  вечорниці   відбулися 15 грудня 2015року у нашому НВК. Організували та провели це дійство учні третіх класів, класоводи Фурман А.Р., Дубиняк І.В, Романець Г.І., вчитель музики Яловіца Г.Г., педагог-організатор Кондрат Г.О., батьки. У цей день перед глядачами ожили герої українських звичаїв та обрядів. Дійство, яке представили учасники  заворожувало і захоплювало: затишна хата з щедрою господинею тіткою Оленою (Фостаковська А. 7-А клас), українська піч, гурт веселих дівчат, парубки «із сусіднього села», щедрий стіл із смачними стравами, – усе це налаштовувало на неабиякий позитив.

Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата із дзвінкими піснями. Дівчина Одарка (Пентюк А.) та хлопець Роман (Чопик В.) випробовували долю, намагалися зазирнути у майбутнє. Очікуючи парубків, дівчата беруться до приготування вареників, обговорюють новини, жартують. Неабияку радість ті їм принесли. Особливої уваги заслужили сільські багачі Грицько(Шпак С.) та Семен (Тесля В.). Жарти, сміх переповнювали зал. Все наше свято супроводжувалося українськими піснями. А якими запальними були народні танці «Верховина», «Каперуш» та «Голубка».

Після усіх обов’язкових для цього вечора обрядів дівчата гостинно частували  присутніх смачними стравами традиційної української кухні – варениками, пиріжками, пампушками та узваром. 

«Велике спасибі за направду неповторну атмосферу українських вечорниць! Додали трохи позитиву до такого непростого сьогодення», – поділився враженнями директор Крохмалюк І.В.    Українські традиції живучі. Вони – навіки. Вони – мирні і щирі.  Як і український народ. І дуже важливо їх берегти і розвивати.

 Насамкінець учасники свята разом з глядачами урочисто виконали пісню «І в вас, і в нас хай буде гаразд…». Народні пісні, танці, щирий сміх, приємна атмосфера залишили незабутні враження і теплий спогад. А учні  ще раз довели, що у нашого народу багаті та цікаві обряди та звичаї, залишені в спадок від наших бабусь і дідусів. Їх потрібно пам’ятати та шанувати, адже щасливого майбутнього ми можемо досягти лише пам’ятаючи наше славне минуле.

Переглядів: 693 | Додав: Oksana2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz